Başkan her yolu denedi, hepsinden vazgeçti!

Başkanımız Aziz Yıldırım, kulübü modernleştirebilmek ve başarıya ulaşmak için her yolu denedi ancak hepsinden vazgeçti.



Bu sezon hedeflerinden yavaş yavaş kopan ve lig şampiyonluğuna da uzak kalan Fenerbahçe, 2000/01 sezonundan sonra sadece 2 kez ilk 4'ün dışında kaldı. 2002/2003 sezonunda tam 3 teknik adamla çalışan Fenerbahçe, ligi 34 maçta yalnızca 13 galibiyet alıp sezonu 6. sırada noktaladı.

Ardından radikal değişimler yapan ve Christoph Daum'u teknik direktör yapan Aziz Yıldırım, 2 sezon arka arkaya şampiyonluktan sonra 3. sezonda da şampiyonluğa yaklaşmış ancak Denizli'de elinden kaçırdı. Zico ile 100. yıla giren Fenerbahçe, 70 puan toplamasına rağmen şampiyonluğu elde etmiş, bir sonraki sezonsa UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale kalarak tarihinin en başarılı Avrupa macerasını yaşadı.

Zico'nun daha fazla zam istemesiyle Aziz Yıldırım, EURO2008 şampiyonu Luis Aragones'i takımın başına getirdi ancak Fenerbahçe tüm kulvarlarda başarısız sonuçlar alıp ligi 4. sırada noktalayabildi.

Aziz Yıldırım, 5 sezonluk başarılı dönemin ardından yeni bir yapılanmaya gitmeye başladı ve tüm modernleşme çabalarının denendiği bu yol Fenerbahçe'yi bugüne getirdi.

İşte Aziz Yıldırım ve başarı için son 8 yılda başvurduğu yollar:

SPORTİF DİREKTÖRLÜK

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, 2009/10 sezonu öncesinde Aykut Kocaman'ı sportif direktör yaparak bu alandaki ilk adımını attı. Christoph Daum'un tekrar teknik direktörlüğe getirildiği ve Fenerbahçe'nin şampiyonluğu son hafta Kadıköy'de bıraktığı sezonun ardından Aykut Kocaman, sportif direktörlük yetkilerinin yanısıra teknik direktörlük de yaptı ve "Sportif Direktör ve Teknik Sorumlu" ünvanını aldı. 2010/11 sezonunda averajla gelen şampiyonluk, sonrasında 3 temmuz ve yaşanan iki ikinciliğin ardından Aziz Yıldırım, Aykut Kocaman'ı görevden aldı.

Fenerbahçe, sportif direktörlük ünvanına 2 sezonluk boşluğun ardından Giuliano Terraneo'yu getirdi. Terraneo, bu sefer teknik direktörü seçen isim oldu ve Vitor Pereira'yı göreve getirdi. Transfer piyasasına büyük bütçelerle giren Fenerbahçe, Nani, Robin van Persie ve Simon Kjaer gibi çok kariyerli isimleri transfer etti. Ancak, daha sezon bitmeden Giuliano Terraneo görevden alındı. Yerine, Aziz Yıldırım'ın kardeşi Ali Yıldırım bakmaya başladı.

CEO SİSTEMİ, "BAKKAL DÜKKANI" SÖZLERİ...

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, 19 Ocak 2013'te Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nda, "Ben Aziz Yıldırım olarak bir liranın dahi nereden nereye harcandığını bilmek istiyorum. Bu yapılanmada geç kaldık ama bugün yapmaya mecburuz. Yeniden bir düzen kurmak gerekir. Biz de dahil olmak üzere belli döneme kadar bakkal dükk,nı gibi idare ettik burayı. Bundan sonra da böyle devam eder. Böyle olmamalı" diyerek CEO Hasan Yılmaz'ı üyelere tanıttı.

Hasan Yılmaz, iş dünyasında multi-milyarlık şirketlerde üst düzey yönetici olarak kendisini ispatlamış biriydi. Fenerbahçe'de 26 Ekim 2014'e kadar çalışabildi. Hasan Yılmaz, istifa mektubunda, "Mevcut çalışma şeklimizde gerçek anlamda üst düzey profesyonel yöneticilere ihtiyacın pek olmadığını hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Hasan Yılmaz'ın istifa mektubundaki bir diğer dikkat çekici nokta, "Mevcut çalışma şeklimizde gerçek anlamda üst düzey profesyonel yöneticilere ihtiyacın pek olmadığını hissediyorum" sözleriydi.

CEO sistemi Hasan Yılmaz sonrası bir daha başvurulmayan bir mekanizma olarak kaldı, Aziz Yıldırım'ın "Bakkal dükkanı" sözleri ise akıllarda...

ALEX DE SOUZA VE 10 NUMARA KRİZİ

Alex, Fenerbahçe tarihine geçen ve heykeli taraftarlarca dikilen bir isim olmayı başardı. Fenerbahçe'deki 8 sezonunda toplam 172 gol atıp 150 asist yapan Alex, Aykut Kocaman ile yaşadığı sorunlar sonrası önce kadro dışı bırakıldı, ardından sözleşmesi feshedildi.

Fenerbahçe ile geçirdiği 7 tam sezonda 3 şampiyonluk kazanan Alex'in vedası olaylı oldu, sonrası ise saha içinde hep sorunlu oldu. Fenerbahçe, Alex'ten bu yana 10 numara arayışlarını hiç sonlandırmadı. Bu süreçte en yüksek umutlar 2014 yazında gelen Diego Ribas'taydı ancak Diego ilk sezonunda sürekli ilk 11'de forma giyemedi. İkinci sezonunda ise Vitor Pereira tarafından oyun kurucu olarak kullanılan Diego, hep eleştirildi ve 2016 yazında bedelsiz olarak Flamengo'ya gönderildi.

Fenerbahçe, 2016 yazında ve ara transfer döneminde son ana kadar 10 numara aradı. Hatem Ben Arfa, Hakim Ziyech, Oscar, Fabregas dahil birçok isim gündeme geldi ancak hiçbiri 'Çubuklu' formayı giyemedi.

EMRE'SİZ OLMADI

Türkiye'nn en kariyerli futbolcularından biri olan ve 2004 yılında Pele'nin "Yaşayan en iyi 125 futbolcu" listesine giren Emre Belözoğlu, 2008 yazında olaylı bir şekilde Fenerbahçe'ye imza attı.

Aziz Yıldırım'ın özel olarak yıllardır istediği isimdi ve Fenerbahçe'nin kaptanlığına kadar yükseldi. Alex ile sorunlar yaşayan Aykut Kocaman, Emre ile de bir Bursaspor maçının devre arasında sorunlar yaşadı. Emre, sezon sonunda bedelsiz olarak Atletico Madrid'e gitti.

Fenerbahçe, Emre'siz olamadı, ara transfer döneminde Emre tekrar geldi. Devreye 4'üncü sırada giren Fenerbahçe, daha 'derli toplu' bir takım haline geldi ancak Galatasaray'a yetişemedi, sezonu 2'inci sırada bitirdi. Emre, Ersun Yanal'ın Fenerbahçe'sinde de en kritik rollerden birini üstlendi. Tempolu futbolun saha içi mimarlarından olan Emre Belözoğlu, şampiyonluk kupasını kaldırdı.

2014/15 sezonuna İsmail Kartal'la giren Fenerbahçe, defansif oynadığı gerekçesiyle eleştirildi. Fenerbahçe, sezon sonunda 4. yıldızı Galatasaray'a kaptırdı, Emre ise Terraneo'nun kararıyla Fenerbahçe'den ayrıldı. Fenerbahçe, yerine Ozan Tufan'ı getirdi ancak 20 yaşında Fenerbahçe'nin kapısından giren genç Ozan, İtalya ve İngiltere'de üst düzey futbol oynamış Emre'nin yerini dolduramadı.

Fenerbahçe bugün orta sahada Mehmet Topal ve Josef de Souza ile oynarken, 10 numara sıkıntısının yanısıra Emre gibi iki yönlü bir orta sahanın da eksikliğini yaşıyor.

YERLİNİN YERLİSİNE DÖNÜŞ

Fenerbahçe, Aziz Yıldırım'dan önce en son 1987/88 sezonunda bir yerli teknik direktörle sezona başladı. Dönemin başkanı Tahsin Kaya, 86/87'de Brano Stankovic'in yerine gelen Yılmaz Yücetürk ile devam dedi, ancak sezon ortasında 2 hoca daha geldi.

Süper Lig'de bu sezon dahil toplam 59 sezonda Fenerbahçe, 16 sezona yerli antrenörlerle başladı. 19 sezonun 8'ine yerli antrenörle başlayan Aziz Yıldırım, bu alanda Fenerbahçe ortalamasının aksine hareket etti.

Aziz Yıldırım, 19 sezon içerisinde sürekli eski Fenerbahçeli futbolcuları takımın patronu yapma çabasındaydı ancak bir türlü olmadı. Rıdvan Dilmen ile başlayan bu gelenekte Oğuz Çetin, Aykut Kocaman, Turhan Sofuoğlu ve İsmail Kartal gibi isimler beklenen başarılara ulaşılamadığı için görevden ayrılmak zorunda kaldılar.

İsmail Kartal, uzun süre yardımcı antrenör olduktan sonra teknik direktör de oldu ancak 4. yıldızı Galatasaray'a kaptırınca görevden ayrıldı.

ALİ YILDIRIM GİTTİ, GELDİ, OLMADI

Fenerbahçe, Aykut Kocaman ile birlikte Sportif Direktörlük sistemine geçti ve 4 sezon böyle devam etti. Ali Yıldırım, bu süreçte Aykut Kocaman ile dirsek dirseğe çalıştı.

Aykut Kocaman'ın istifasından günler önce Ali Yıldırım istifa etmiş, Fenerbahçe açıklamasında Aykut Kocaman'ın istifa ettiği yönündeki haberleri yalanlamış ancak istifa gerçekleşmişti. Ali Yıldırım'ın istifasının arkasındaki gerçek neden hiçbir zaman resmiyet kazanmadı ama Aykut Kocaman ile peşpeşe istifa etmiş olmaları, bu iki konunun birlikte değerlendirilmesine yol açtı.

2 sezonluk aranın ardından Fenerbahçe, Giualiano Terraneo ile tekrar bu sisteme geri dönüş yaptı. Ancak, İtalyan'ın görev süresi fazla uzun sürmedi. Aziz Yıldırım'ın kardeşi Ali Yıldırım, Terraneo'dan sonra futbol takımı ve Samandıra'dan sorumlu tek isim oldu ve tüm transferleri de kendisi yaptı. Ancak, Ali Yıldırım dönemindeki Fenerbahçe futbol takımının istenen başarılardan uzak kalması ve yaşanan problemler, ortaya çıkan krizler manşetlerden inmedi.



superFB mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın

  Ana Sayfaya Dön
SüperFB Anasayfasına Dön